Register  |  FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups  |  Log in 
Reply to topic
 LSD 
tzoni
Site Admin

Joined: 24 May 2007
Posts: 87
Location: Athens
Reply with quote
LSD

Το LSD είναι η πιο γνωστή παραισθησιογόνος ουσία. Κυκλοφορεί σε μορφή χαπιών, κάψουλας, κύβους ζάχαρης, στυπόχαρτο ή και σε αυτοκόλλητα με σχέδια που διαφοροποιούν το είδος τους.
Λεξιλόγιο "πιάτσας": κρύσταλλος, τριπάκι, φράουλες, Ε.Τ., κινέζος δράκος, κ.ά.

Ανήκει στην κατηγορία των παραισθησιογόνων. Μικρά τετράγωνα κομμάτια απορροφητικού χαρτιού εμποτίζονται σε μικροποσότητες του ναρκωτικού και στη συνέχεια διαλύονται στη γλώσσα. Τα τετράγωνα αυτά συχνά έχουν έγχρωμα αφηρημένα σχέδια ή εικόνες χαρακτήρων από κόμικς ή ταινίες όπως ο Ροζ Πάνθηρας.Το LSD μπορεί να πωλείται χρησιμοποιώντας τα σχέδια επάνω στα τετραγωνάκια ως εμπορικές ονομασίες, όπως "Φράουλες", "Ε.Τ.", ή "Κινέζικος Δράκος".

[Επιδράσεις] Η ελάχιστη αποτελεσματική δόση είναι 25 μιλιγκράμ. Αρχίζει να επιδρά 30 - 60 λεπτά από τη λήψη και η δράση του κορυφώνεται μέσα σε 2 - 3 ώρες και εξαφανίζεατι ύστερα από 6 - 10 ώρες.
Το LSD προκαλεί αλλοίωση των αντιλήψεων: διαστρεβλωμένες εικόνες, έντονα χρώματα, φαντασιώσεις, συχνά παραισθήσεις. Μερικές φορές το LSD προκαλεί μυστηριακές εμπειρίες.
Συνέπειες. Μια δόση LSD μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ψυχικές διαταραχές με σοβαρές συνέπειες, ειδικά σε άτομα ανώριμα. Η πιο αρνητική επίδραση είναι το άγχος: έντονος φόβος και αδυναμία σκέψεων και κινήσεων. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμη η σχέση του με εγκληματικές ενέργειες και αυτοκτονίες.
[Εξάρτηση] Δεν προκαλεί, διότι η χρήση του δεν είναι τακτική. Εάν επαναλαμβάνεται η ίδια δόση σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπάρχουν αποτελέσματα.
[Μείωση των κινδύνων] Είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση του από άτομα μικρής ηλικίας. Επίσης, να μη χρησιμοποιείται από άτομα όταν είναι μόνα τους. Μερικές φορές μπορεί ο χρήστης να αντιμετωπίσει ένα "κακό ταξίδι" (bad trip). Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να χορηγηθούν μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών, όπως Βάλιουμ. Αν αυτό δεν αρκεί, ο χρήστης θα πρέπει να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.
Το "ταξίδι" συνήθως διαρκεί 12 ώρες και αφήνει ένα αίσθημα κούρασης. Αν λαμβάνεται το απόγευμα ή το βράδυ καλό είναι να αναβάλλονται οι σοβαρές υποχρεώσεις - εργασία, μελέτη - της επόμενης μέρας.


Τι συμβαίνει όταν παίρνεις LSD;

Το «ταξίδι» (trip) του LSD ξεκινά μετά από μια ώρα περίπου από τη λήψη της ουσίας και φτάνει στο απόγειό του μετά από 2-3 ώρες, με διάρκεια ως και 12 με 15 ώρες.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν μιας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα του χρήστη, από την εμπειρία του, από τις προσδοκίες του και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο γίνεται η χρήση.

Προκαλεί αλλοίωση των αντιλήψεων, διαστρεβλωμένες εικόνες, έντονα χρώματα, φαντασιώσεις και συχνά παραισθήσεις. Παρατηρούνται επίσης αλλοιώσεις στην ακοή, καθώς και στην αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Οι κόρες των ματιών συστέλλονται και παρατηρείται έντονη εφίδρωση. Η πίεση ανεβαίνει όπως και ο ρυθμός της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματος.

Παρατηρούνται έντονα ψυχωσικά συμπτώματα που μπορούν να παρομοιασθούν με αυτά της σχιζοφρένειας, μιας και η εναλλαγή των συναισθημάτων και των αντιλήψεων είναι ραγδαία, και χωρίς καμία λογική ή συνοχή. Έτσι λοιπόν οι χρήστες μιλούν και για «κακά ταξίδια» (bad trips), όταν βιώνουν έντονα τρομακτικά και δυσάρεστα συναισθήματα.

Το φαινόμενο του flashback, είναι η αναβίωση της εμπειρίας του «ταξιδιού» μετά τη διακοπή της χρήσης του LSD. Συνήθως διαρκεί από λίγα λεπτά ως και μερικές ώρες. Εάν το flashback επιμένει για αρκετές μέρες, υπάρχει πιθανότητα οργανικής βλάβης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ευρύτατη κατάχρηση των παραισθησιογόνων και ιδιαίτερα του LSD συνέπεσε με τη δεκαετία του 1960 με το κίνημα των "χίππυς" και των "παιδιών των λουλουδιών" (Flower Children) και ταυτίστηκε με την εξέγερση της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής νεολαίας ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και γενικότερα ενάντια στο κοινωνικο-οικονομκό και πολιτικό "κατεστημένο". Το LSD γρήγορα εξαφανίστηκε από το ρεπερτόριο των ναρκομανών και έδωσε τη θέση του στη "μαριχουάνα" για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων οι βασικότεροι ήταν οι ακόλουθοι:

* Σημαντικό ποσοστό από το LSD που κυκλοφορούσε στο λαθρεμπόριο παρασκευαζόταν σε "πρόχειρα" εργαστήρια και περιείχε πολλές άλλες επικίνδυνες ουσίες με αποτέλεσμα να χάσουν πολλοί νέοι την όραση τους ή να υποστούν μόνιμη καταστροφή εγκεφαλικών ή άλλων κέντρων του Νευρικού τους Συστήματος.
* Η λήψη του LSD πρέπει να γίνεται παρουσία και άλλων προσώπων διότι μετά την ενέργεια του στο Νευρικό Σύστημα το άτομο χάνει τον έλεγχο των πράξεων του. Πολλοί νέοι αυτοκτόνησαν υπό την επίδραση του LSD, ενώ άλλοι διέπραξαν βιαιότητες και ακόμη δολοφονίες.
* Τα "συμπτώματα" του LSD παραισθήσεις, απώλεια του ελέγχου των πράξεων του ατόμου, τάσεις αυτοκτονίας ή διάθεση για έγκλημα παρουσιάζονται αναπάντεχα και μετά την πάροδο εβδομάδων ή μηνών από την αρχική λήψη του φαρμάκου και ενώ το άτομο δεν είναι ψυχικά προετοιμασμένο να έχει τέτοιες εμπειρίες και ίσως ούτε καν τις επιθυμεί.
* Το περιεχόμενο των παραισθήσεών του το άτομο το αντλεί από προσωπικές του εμπειρίες και μάλιστα, επειδή καταπιέζεται το "συνειδητό" το άτομο χάνει τον έλεγχο που ασκεί το "εγώ" του με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται από το υποσυνείδητο του ορμές, ανάγκες, επιθυμίες και τραυματικές καταπιεσμένες αναμνήσεις και να συγκλονίζουν τη ψυχική του ισορροπία.

Ομολογίες ναρκομανών που δοκίμασαν το LSD περιγράφουν και φαινόμενα "προέκτασης της συνείδησής" τους σε σημείο ώστε να "βλέπουν μουσική" και να "ακούνε χρώματα". Στα αρχικά πειράματα του καθηγητή Δρ. Λήρυ, πολλοί καλλιτέχνες δήλωναν ότι αυξανόταν δραματικά η δημιουργική τους τάση. Αλλά όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν και που συνδέονται με τη χρήση του LSD, σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι το LSD επιδρά σε άτομα με σχιζοφρενική προδιάθεση κατά τρόπο ώστε να δημιουργείται μόνιμη κατάσταση σχιζοφρένειας και άλλες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, βοήθησαν ώστε το LSD να εξαφανιστεί σχεδόν από το ρεπερτόριο φαρμάκων των ναρκομανών.
View user's profile Send private message Visit poster's website
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT + 3 Hours  
Page 1 of 1  

  
  
 Reply to topic