Register  |  FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups  |  Log in 
Reply to topic
 Διπλά μέτρα και σταθμά! 
dude
Mastouris

Joined: 24 May 2007
Posts: 41
Reply with quote
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αναρίθμητα καταστήματα που πωλούν μια ψυχοτρόπο και εθιστική ουσία, η οποία έχει την δύναμη να σε τυφλώνει, να σε κάνει να οδηγείς σαν μανιακός και να τσακώνεσαι σαν πρωτόγονος, να σου καταστρέφει το συκώτι και (αν σε πιάσει για καλά στα δίχτυα της) να σε μετατρέπει σε φάντασμα του εαυτού σου, ενώ δημιουργεί ωραίες μαύρες τρύπες στα πιο ευαίσθητα κέντρα του εγκεφάλου σου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να μπει σε κάποιο από αυτά τα καταστήματα και να αγοράσει ποσότητα αυτής της ουσίας και να την καταναλώσει. Η ουσία αυτή είναι υπαίτια χιλιάδων θανάτων σε αυτοκινητικά ατυχήματα, διότι η οδήγηση γίνεται υπό την επήρειά της, πολυάριθμων επεισοδίων βίας, κίρρωσης του ήπατος, διαλυμένων σπιτιών, χαμένης καριέρας, απώλειας ζωής. Και όμως κανείς δεν σκέπτεται να την απαγορεύσει. Οχι μόνο αυτό, αλλά ενώ έχουν απαγορευθεί οι διαφημίσεις των τσιγάρων από την τηλεόραση, οι διαφημίσεις κάθε είδους οινοπνευματωδών βάλλουν πανταχόθεν!

Ας θυμηθούμε μια άλλη εποχή. Το 1920 ψηφιζόταν στην Ελλάδα ο Νόμος 2107, σύμφωνα με τον οποίον απαγορευόταν η καλλιέργεια, αγορά, πώληση, κατοχή και διακίνηση καννάβεως. Την ίδια χρονιά, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, άρχιζε η εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Ετσι, ονομάζονται τα 13 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1920 ως τον Δεκέμβριο του 1933, στα οποία ίσχυε η 18η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, που απαγόρευε την παραγωγή, εμπορία και διακίνηση παντός είδους οινοπνευματωδών ποτών. Τι συνέβη σε αυτή την εποχή; Επαψαν οι άνθρωποι να καπνίζουν κάνναβι, ή να πίνουν; Οχι, βέβαια. Οσον αφορά τα δικά μας, τις πληροφορίες τις παρέχουν τα ρεμπέτικα τραγούδια και η ρεμπέτικη φιλοσοφία. Το πέρασμα στην παρανομία, οι ύποπτοι τεκέδες, τα αλάνια, τα χαρμάνια, τα μελιτζανιά και οι αστυφυλάκοι είναι μερικά από τα στοιχεία μιας πραγματικότητας, που μπορεί να μην έχουμε ζήσει, αλλά ασφαλώς έχουμε τραγουδήσει.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα, έγιναν παράνομοι όλοι εκείνοι που διασκέδαζαν πίνοντας ένα ποτό. Αυτό βέβαια δεν τους πτόησε. Οι άνθρωποι συνέχισαν να πίνουν αλκοόλ, μόνο που το έκαναν πλέον κρυφά. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα των ποτών αυτών ήταν χείριστη, αφού παράγονταν πλέον σε απαγορευμένα αποστακτήρια και η τιμή τους ήταν πολύ πιο ακριβή, ενώ η διακίνηση και το εμπόριο είχαν περάσει πλέον στα χέρια παρανόμων. Εδώ ακριβώς στηρίχθηκαν και τα θεμέλια της σύγχρονης αμερικανικής μαφίας: οι παράνομες δραστηριότητες, το παράνομο χρήμα, το έγκλημα και η διαφθορά είχαν χτυπήσει φλέβα χρυσού.

Αν στην Ελλάδα δεν είχαμε αντίστοιχη εμφάνιση του οργανωμένου εγκλήματος είναι γιατί ως Ελληνες απεχθανόμαστε οτιδήποτε οργανωμένο. Οσοι ισχυρίζονται πως η ελαστικότερη νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος της κάνναβης θα μετέτρεπε τους πάντες σε χρήστες, καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: αφού η πρόσβαση στα οινοπνευματώδη είναι τόσο εύκολη, γιατί δεν γινόμαστε όλοι αλκοολικοί; Η απάντηση είναι απλή: όσο εύκολο και αν είναι να βρούμε οινοπνευματώδη, μόνο μερικοί θα γίνουν αλκοολικοί, ενώ άλλοι δεν πρόκειται ποτέ να βάλουν στο στόμα τους ούτε σταγόνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε, τον περασμένο Δεκέμβριο, στη δημοσιότητα μια έρευνα σχετική με τις αρνητικές επιδράσεις της καννάβεως στη δημόσια υγεία. Η προηγούμενη έκθεση του ΠΟΥ για την κάνναβη είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από 15 χρόνια, και όπως ήταν αναμενόμενο γιατροί και ερευνητές, που ασχολούνται με τις εθιστικές ουσίες, την περίμεναν με ανυπομονησία. Την τελευταία στιγμή, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού αφαίρεσαν από την έκθεσή τους ένα κεφάλαιο στο οποίο γίνονταν συγκρίσεις ανάμεσα στην κάνναβι, στο αλκοόλ και τη νικοτίνη.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που διέρρευσαν στο περιοδικό «New Scientist», η έρευνα αυτή κατέληγε στο συμπέρασμα πως η μαριχουάνα βλάπτει λιγότερο τη δημόσια υγεία, απ' ό,τι την βλάπτουν το αλκοόλ και ο καπνός. Η επίσημη εξήγηση για τη μη δημοσίευση αυτού του κεφαλαίου είναι πως «η αξιοπιστία και η σημασία για τη δημόσια υγεία τέτοιων συγκρίσεων είναι αμφίβολη». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο ΠΟΥ ενέδωσε σε πολιτικές πιέσεις, προκειμένου να μη συμπεριλάβει τα συγκριτικά αυτά τεστ στην έκθεσή του.

Οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν στον Τύπο ανέφεραν πως «στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, η κάνναβις παίζει πολύ μικρότερο ρόλο από το αλκοόλ σε τραυματισμούς από βίαια γεγονότα». Αναφέρει, ακόμη, πως, ενώ ο κίνδυνος για τα έμβρυα, από αλκοόλ που καταναλώνουν οι μητέρες, είναι «μεγάλος», δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η κάνναβη μπορεί να βλάψει τη φυσιολογική εξέλιξη των εμβρύων.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη πως, ενώ η μεγάλη κατανάλωση και των δύο ουσιών μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, μόνο το αλκοόλ προκαλεί σύνδρομο στέρησης. Και ενώ η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει κίρρωση, βαριές εγκεφαλικές βλάβες και μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων και αυτοκτονιών, η έκθεση καταλήγει πως υπάρχουν μόνον ενδείξεις ότι «η χρόνια κατανάλωση κάνναβης μπορεί να έχει ελαφρά επίδραση στις νοητικές λειτουργίες»

Γιατί όμως οι άνθρωποι καταφεύγουν σε ένα ποτό ή σε ένα τσιγάρο; Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλλουν. Αλλοι το κάνουν από μιμητισμό, άλλοι γιατί θέλουν να αλλάξουν τη διάθεσή τους, άλλοι γιατί έχουν εθισθεί και το έχουν ανάγκη, και άλλοι απλώς για να διασκεδάσουν, να γίνουν πιο εκδηλωτικοί, πιο κοινωνικοί, πιο τολμηροί, ή αντίθετα για να χαλαρώσουν. Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα ανθρώπων που με την βοήθεια της μιας ή της άλλης ουσίας προσπαθούσαν να υπερβούν τα ανθρώπινα, να ξεφύγουν από αυτά ή να διευρύνουν το πνεύμα τους. Είναι, επίσης, γεμάτη παραδείγματα ανθρώπων που, καθ' υπερβολήν, γίνονταν θύματα και ενεργούμενα των ουσιών αυτών, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους ή να «καίνε» το μυαλό τους. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως ο άνθρωπος είναι ον επιρρεπές στους εθισμούς. Το πρωινό τσιγάρο, ο καφές, οι σοκολάτες, το φαγητό, τα χρήματα, η δύναμη, η εξουσία, δεν είναι παρά έξεις-τάσεις από τις οποίες, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμεθα.
View user's profile Send private message
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT + 3 Hours  
Page 1 of 1  

  
  
 Reply to topic